Tiesą sakant ruošiau šiuos receptus per Adventą, prieš Kalėdas, norėjosi pasidalinti su jumis idėja, ką pasigaminti tam laikotarpiui, kai rekomenduojama nevartoti mėsos. O štai ir Gavėnia ant nosies ir dienos pietų iš daržovių receptai vėl aktualūs 🙂 Aktualūs visus metus, išties, nes mėsos kokybė prekybcentriuose vis labiau liūdina, o pradėjus valgyti daugiau daržovių patiekalų, mėsa lieka antrame plane. Kol nesusitinku su patikimais ūkininkais ir iš jų neprisiperku puikios kokybės mėsyčių…
Taigi, šiandien apie jo didenybę Buroką. Gal skambės neįtikėtinai, bet iš burokų ruošiami ne tik garnyrai ar sriubos, bet ir gardūs gėrimai ir netgi desertai. Dar labiau neįtikėtina, bet burokai puikiai dera su įvairiausiomis kruopomis. Esu aprašiusi fermentuotų (raugintų burokėlių) gamybą, keletą gardžių saldžių kepinių , o šios dienos pietums siūlau:
burokėlių girą,
burokėlių ir varškės sūrio užkandį,
grikių ir burokėlių troškinį.
burokėlių ir uogų desertą su plakta grietinėle.
Burokėlių gira
Tai mūsų senolių labai mėgtas ir nepelnytai pamirštas fermentuotas gėrimas. Be naudos sveikatai, pasigaminsite ir labai gaivaus, maloniai salstelėjusio ir gardaus gėrimo.
Produktai girai ruošti:
2 dideli burokai
2 abišalės juodos duonos riekės
3 l vandens
4 valg. š. medaus
1 arb. š. kmynų
50 g juodųjų razinų
Burokus nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais. Į 5 litrų puodą supilkite 3 litrus vandens, suberkite kmynus ir kaitinkite iki užvirimo. Išjunkite ugnį ir palaukite, kol skystis atauš iki kambario temperatūros. Burokų šiaudelius sudėkite į 3 litrų stiklainį, suberkite razinas, tuomet sudėkite medų, duoną ir užpilkite nukoštu skysčiu. Stiklainį pridenkite medvilniniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje fermentuotis.
Po 4-5 dienų girą supilstykite į butelius ir perneškite į vėsią patalpą ar šaldytuvą. Suvartokite per 10 dienų.
Dar gaivesniam skoniui girą per pusę praskieskite gazuotu stalo vandeniu.
_____∴_____
Burokėlių ir varškės sūrio salotos
300 g virtų burokų
200 g varškės sūrio
100 g gražgarstės
1 obuolys
½ greipfruto
1 valg. š. sezamo sėklų
2 valg. š. granatų padažo
½ a. š. džiovintų krapų viršūnėlių
Virtus burokėlius supjaustykite plonomis juostomis, tai galima padaryti plačiu daržovių skustuku ar specialia tarka. Obuolį nulupkite, išpjaukite griaužtuką ir supjaustykite šiaudeliais. Varškės sūrį – stambesniais kubeliais. Nuplaukite ir nusausinkite gražgarstes.
Į lėkštes berkite po pusę obuolių šiaudelių, burokėlių juostų, gražgarsčių ir sūrio. Salotas apliekite greipfruto sultimis, granatų padažu, užberkite krapus ir sezamo sėklas ir iškarto tiekite.
_____∴_____
Burokėlių ir grikių košė
1 st. grikių
2 st. vandens
1 virtas burokėlis
½ arb. š. kmynų
1 valg. š. saulėgrąžų branduolių
1 valg. š. saulėgrąžų aliejaus
1 arb. š. druskos
2 valg. š . grietinės
Stiklinę grikių kruopų berkite į puodą, užpilkite dviem stiklinėmis vandens, kaiskite puodą ir, vandeniui užvirus, uždenkite puodą dangčiu, išjunkite ugnį ir palikite kruopas 15-20 minučių brinkti.
Virtą burokėlį supjaustykite šiaudeliais ar sutarkuokite stambia tarka. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite branduolius ir apkepkite juos iki rusvumo. Palikite atvėsti.
Grikius puode sumaišykite su burokėlių tarkiais, kmynais ir keptomis saulėgrąžomis, pasūdykite. Indą statytkite ant orkaitės grotelių ir kepkite 180C temperatūroje apie 20 minučių.
Tiekiant kiekvieną porciją pagardinkite šaukštu riebios grietinės.
_____∴_____
Burokėlių ir uogų desertas su plakta grietinėle
1 virtas burokėlis
100 g šaldytų mėlynių
100 g šaldytų raudonųjų serbentų
100 g šaldytų juodųjų serbentų
120 g rudojo cukraus
30 g miltelinio cukraus
½ arb. š . cinamono
1 arb. š. kakavos miltelių
100 ml plakamosios grietinėlės
20 g juodojo šokolado
Šokoladą įdėkite į šaldymo kamerą, o iš kameros ištraukite uogas. Jas suberkite į kokteilių plaktuvą arba virtuvinio kombaino indą su S peiliais ir sumalkite uogas iki tyrės. Burokėlį sutarkuokite smulkia tarka, sudėkite į uogas, suberkite rudąjį cukrų, cinamoną, kakavą ir viską plakite dar apie 2-3 minutes. Tyrę supilkite į dvi desertines taures ir jas padėkite į šaldytuvą.
Išplakite grietinėlę, jai sustandėjus, suberkite miltelinį cukrų ir atsargiai įmaišykite. Grietinėlę sudėkite ant uogų ir apiberkite smulkiai tarkuoto šokolado drožlėmis.