Termiškai apdoroti senjorai pomidorai, anot mokslininkų, yra dar naudingesni sveikatai, nei švieži. Mat kažkokie stebuklingi likopenai skaistina damų skruostus. Nežinau kiek tame tiesos ir kodėl skaistėja tik moterų skruostai 🙂 Bet suvalgyti visus šviežius pomidorus – misija neįmanoma, todėl džiaugiuosi, kad dalį jų galiu sudėti į stiklainius ir žiemą mėgautis puikiais skoniais.
Šis būdas – vienas paprasčiausių man žinomų konservuoti pomidorus žiemai. Dėl mažo prieskonių kiekio išlieka natūralus pomidorų skonis, todėl žiemą ypatingai skanu prisiminti vasarą, gardžiuojantis šviežių pomidorų aromatu. Geriame kaip tirštas sultis, o sumaišius stiklinėje su šaukšteliu grietinės ir kapotu svogūnu – užsigeriam mėsiškus patiekalus, būna taip pat skanu, kaip vasarą valgant šviežių pomidorų salotas su grietine.
Gerai sunokusius
pomidorus
gerai išplaunu, nusausinu, išpjaunu žiedkočius (tai labai lengva daryti bulvių skustuko aštriąja dalim) ir nesmulkintus dedu į kombaino indą su peiliais ir sumalu iki tyrės konsistencijos. Pomidorus, prieš malant, galima nulupti, bet tikrai nebūtina. Išsimatuoju kiekį ir pilu į puodą. Kaičiu nedidelę ugnį ir 1 litrui masės beriu
1 šaukštelį druskos
1 šaukštelį cukraus (nebūtina)
Kai pomidorai puode pradeda kunkuliuoti, vis pamaišant, pakaitinu dar 5-6 minutes. Kol verda tyrė, gerai išplautus stiklainius ir užsukamus dangtelius nuplikau verdančiu vandeniu. Dar į karštą tarą pilu pomidorus, užsuku ir verčiu aukštyn kojom ant storo rankšluosčio, apkloju pledu. Atvėsusius stiklainius nešu į rūsį.
Ką reiškia 1 aš druskos ,koks tai kiekis ?
Tai vienas arbatinis šaukštelis, trumpinys aš 🙂
Laba diena, o užtenka arbatinio šaukštelio? kitam recepte, kur pomidorai savo sultyse, 1l reik 1šaukšto druskos
Miela Justina, viskas taip 🙂 Tyrei nebūtina daug konservantų.
kazkaip idomus receptas nei cesnako nei pipiro nieko nesideda , tai nesuprantu kas cia gaunas
Gaunasi natūralus skonis. Tikras 😉
Aš taip darau jau daug metų. Pomidorai nebūtinai turi būti iš savos ar močiutės lysves. Tinka ir parduotuviniai. 😉 Ypač kai būna akcijos 😀 Labai skanu su svogūno laiškais ir grietine! Bet galima naudoti į padažus arba į pvz pomidorų sriubą. Tiesiog įjunkite fantaziją! O paruošti tikrai paprasta. Skanumelis!
Tinka ir parduotuviniai, kai nėra savų, žinoma. Tik valgant savą bent jau žinau, kad nebuvo tręštas chemija, buvo laistytas tyru vandeniu, augo tikroje žemėje. Man tai svarbu, bet tai nebūtinai turi būti svarbu kitiems 😉