Žiemą valgyti kaip šviežiai raugtus agurkus – vienas malonumas, o jie būtent tokie ir gaunasi.
Šį receptą man papasakojo draugė, gyvenanti Rusijoje, tai jos mamos firminis receptas. Ačiū, Valerija. Ištiesų, niekada nebuvau girdėjusi apie tokį, pernai išbandžiau ir šiemet gaminsiu žymiai daugiau stiklainių.
Pirmiausiai išplaunu ir iškaitinu stiklainius, nuplikau verdančiu vandeniu užsukamus dangtelius. Tuomet imuosi prieskonių – karštam vandeny gerai išplaunu
Krapų žiedynus
Vyšnių lapus
Juodųjų serbentų lapus
Vienam 700ml stiklainiui skaičiuoju po vieną žiedyną, 3-4 vyšnių ir 2 serbentų lapus. Taip pat stiklainiui pasiruošiu po
2-3 česnako skilteles
Agurkams nupjaunu uodegas ir sudedu juos į stiklainius.
5 lpuode užverdu 3l vandens ir jam užvirus suberiu
Druską
Po ilgų diskusijų apie druskos kiekį šiame recepte, pabandžiau pagaminti su silpnesniu sūrymu, agurkai laikėsi gerai, bet mano skonio receptoriams jie buvo prėskoki. Taigi druskos užtenka 250g (stiklinė su kaupu), originaliame recepte jos pusė kilogramo.
Druskai ištirpus, skystį pilu ant agurkų, pridengiu dangteliais (neužsukant) ir palieku kambario temperatūroje 2-3 dienoms. Po tų kelių dienų skystį nupilu į kriauklę ir agurkus užpilu vandeniu – arba verdančiu iš virdulio, arba labai šaltu. Tikrai taip, TIESIOG vandeniu. Tada jau stipriai užsuku dangtelius ir verčiu aukštyn kojom. Po kelių valandų nešu rūsin.
3l sūrymo užsipila apie 7-9 700ml stiklainiai su agurkais.
Patarimas – kemšant agurkus prisiminkite, kad turi likti bent 2cm tarpas iki dangtelio, agurkai turi būti pilnai užpilti skysčiu.
______________________
Gaunu daug klausimų apie šį receptą, atsakysiu į keletą aktualiausių:
Agurkai gavosi per sūrūs – bandykite su 250g druskos 3l vandens. Dar viena priežastis – neištirpinta druska, pilant sūrymu pirmą kartą, tuomet druskos lieka stiklainyje ir, žinoma, agurkai gaunasi per sūrūs. Dar viena klaida – per ilgai sūryme laikomi agurkai, jei kambaryje labai šilta, užteks 2 dienų, jei vėsiau – gali pabūti ir tris, nors aš linkusi visada perpilti po 2 dienų.
Kokiu vandeniu užpilti antrą kartą – arba verdančiu iš virdulio ar šaltu iš krano/šulinio.
Nupyle uzpilat verdanciu vandeniu be jokios druskos?
Tikrai taip, agurkai per tas kelias dienas pritraukia tiek druskos, kiek reikia, po to pilu vandenį be jokių priedų.
Tai ir as su savo klausimais.Receptas sudomino,tik noriu dar suzinoti 3 litrai vandens ant kiek stiklainiu iseitu ir kokio dydzio stiklainiai.Ir dar,kuriuo monetu sudeti prieskoniu lapus,pradzioj su druska ar jau nupylus.Aciu.
Labai ačiū už klausimus, malonu, kad skaitote mano receptus. Su 3l vandens užpilsite apie 7-9 700ml stiklainius, o prieskonius reikia dėti prieš pirmą užpylimą.
idomus recetas ir sparciai plinta soc.tinkluose , tai ir mane sudomino ,o sakykite tuos prieskonius palikti ?cesnakus viska ,antra kart uzpilant vandeniu?
Malonu, kad sudomino 🙂
Visus prieskonius palikite stiklainyje, pasikeičia tik skystis.
taip dar mano mama dar tarybmeciu konservuodavo…yra 3 skanus raugimo ir marinavimo budai ir cia tik vienas is ju
Dalinkitės kitais trim, labai smalsu 🙂
Antrą kartą pilame užvirtą vandenį be druskos?
Ačiū!
Tikrai taip, be druskos 🙂
oi kaip sudomino! ir iškart klausimas- o vanduo, kuriuo užpilti reikia tom 2-3 dienom, turi būti verdantis ar jau atvėsintą pilti? tada nupilti ir jau po tų dienų verdantį užpilt?
Ice, abu kartus pilu karštą skystį 🙂
O tas karstas, tik kad karstas, ar verdantis? Atsiprasau kad klausineju, bet atrodo jei uzpilsiu verdanciu, tai gal agurkai istys ar dar ten kas nutiks
Ice, klauskit į valias 🙂
Pilu karštą vandenį, užvirtą puode.
Ačiū už receptus. Tikrai bandysiu , tuo labiau, kad šiemet agurkų derlius nusimato geras 🙂
Marija, džiaugiuosi, kad bandysit, žiemą parašykit kaip skonis 🙂
viskas būtu gerai , tik nesupratau : 3 l. vandens ir 0,5 kg druskos , juk tai labai daug.
Taip, Lola, labai daug, bet tik kelioms dienoms, per jas agurkai sugeria tiek druskos, kiek reikia, paskui jau užpilamas vanduo be druskos. Esmė recepto tame, kad turėt silpnai raugtų agurkų žiemą. Sėkmės.
nu bandysiu kai parlėksiu Lietuvelen,man jau skonis nuo jusu paaiškinimo burnoj stovi:)))
Kaip smagu 🙂 Sėkmės!
Ne toks jau ir nauja sta sbūdas: mano giminaitė jau keleri metai šitaip raugia, o nuo jos ir mano žmona išmoko. Be to, greitam raugimui galima naudoti polietileninisu maišelius…
Smagu, kad dar kažkas žino šį receptą, gaila, kad neaprašė niekur 😉
Maišeliuose žiemai išlaikot?
Labas vakaras! O uzpilus pirma kart laikyti kambario temperaturoj, ar saldytuve? Ačiū
Labutis, kambary 🙂
Kokia aš patenkinta , kad radau šį receptuką ! Būtinai bandysiu, ir dar šiandien. Mane suintrigavo tai, kad nereikia ACTO. Belieka viską atlikti pagal reikalavimus ir mėgautis valgant agurkėlius . Ačiū. Būtinai parašysiu, kaip man sekėsi.
Būtinai parašykite: )
Kaip gaila, kad pas mus tik ilgavaisiai agurkai yra 🙁 Taip noretusi uzsiraugti ziemai… Labai patraukliai skamba sis receptukas 😉
Gaila, bet galite pasidaryti kaip šviežiai raugtų bent jau dabar, kol yra šviežių ilgavaisių – celofaniniam maišely su daug česnako, krapų, biškučiu druskos – irgi super greitai ir labai skanu 😉
o tai gerumas! reikes isbandyti !!!!
Bandykit ir pasidalinkit įspūdžiais būtinai 🙂
Neįtikėtina, kaip jie neiššaudo?
Matyt druskos užtenka užsikonservavimui.
Laba,
Mano mama jau gal kokius 20 metu panasiai raugia, tik skirtumas, kad ant litro vandens du nubraukti saukstai druskos ir vienas saukstelis cukraus, ir nelaiko 2-3 dienu iskarto uzdaro , tik va uzdaro plasmasiniais dangteliais, skonis neispasakytas, skanesniu niekur nevalgiau:)
Nerijau, Jūsų mama daro tiesiog raugintus agurkus, gaminu ir aš tokius. Jei atidžiai paskaitysit receptą, suprasit kame skirtumas 😉
Ačiū,bandysiu ir aš.Mano vyras labiau mėgsta raugintus agurkus,tai gal pagaliau turėsiu gerą receptą :),nes kiekvienais metais vis eksperimentuoju,o po to pamirštu,kuris geresnis… 🙂
🙂 Labai tikiuosi, kad patiks.
o jei pomidorus taip,kazin gautusi kas? :/
Hm… kažkodėl manau, kad ne,,, :/
Sveiki!..:) labai sudomino jusu receptas…tik…ar jie issilaikys NE rusyje?..o buto sandeliuke?kaip manote?
Anna, negaliu pakomentuot, nes nežinau :/ Gal pabandykit porą stiklainių šiemet palaikyt, jei gerai laikosi – kitą sezoną daugiau pasigaminsit 🙂
Aciu..:)..taip ir padarysiu…:)
Manieji stiklaineliai laukia rytojaus – bus galutinai uzkonservuoti ir lauks ziemos.
Dabar ne i tema: ar savo skryneleje turite burokeliu ziemai receptu, kur ieskoti
Faina 🙂 Bus skani žiema 🙂
Burokėlių, deja, nekonservuoju, tpdėl receptų nerasite, bet pabandykite pasigamint virtų burokėlių su aliejum ir granatų padažu, maža, kad sveika, dar ir labai skanu 😉
Sudomino šis receptukas :). Tik iškilo klausimas, ar agurkus reikia nuplikyti karštu vandeniu, kaip kad prieskonius. Tiesiog domina, kaip paruošti konsevavimui agurkus. Ačiū
Labutis. Agurkus tereikia gerai išplauti 🙂
Ačiū už patarimus. Bet dar norėjau paklausti Jūsų, gal praktikuojate konservuojant agurkus krienų lapus. Sako, kad jie duoda tvirtumo agurkams. Gal ir šiame receptuke praverstų? 🙂
Aš asmeniškai krienų lapų, kaip ir ąžuolo, nededu, iš netradicinių naudoju tik aprašytuosius vynuogių lapus. Bet tikrai galima bandyti ir su jais 😉
Ačiū Jums už receptuką. Atrodo, tikrai, patraukliai, reikės tuoi pat išbandyti. Panašiu būdu aš raugiu agurkėlius jau senokai. tik pilu virintą vandenį, bet atvėsintą jau. Druskos dedu 1 litrui po 1,5 v. šaukšto. abu kartus užpilant atvėsintu virintu vandeniu ir uždengiu paprastais dangteliais.
Ar nuo karšto vandens jie nesuminkštėja?
Dar kartą ačiū.
Miela Rima,
nesuminkštėja, gaunasi kaip visi rauginti agurkai 😉
maiselija rauginu agurkus tik greitam vartojimui labai skanu yra : paimu maišeli sudedu nuplautus ir nupjaustytus agurkus dedu arbatini šaukšteli gruskos ir koncervavimo prieskonius . Kai jau viska sudedu uzrisu maišeli ir kratau maiselio turini kokia 10-15 ,min tada isaldytuva po keliu val. ar per nakti palieku tad galima valgyti SKANAUS !!!!!!!
Darau ir aš panašiai, kai reikia greito rezultato 😉 Tik nepurtau taip ilgai, o prieskoniuoju šviežiais krapais ir traiškytu česnaku. Pabandykit, irgi labai skanu, ir dar greičiau 😉
Tikrai naudoju šį puikų receptą,super skanu!
Labai smagu!
be vandens??
Be 🙂
Labai labai dekinga Jums už gerus receptukus.
Labai malonu, ačiū 🙂
Sudomino receptas, mąstau-tikriausiai galima daryti ir į didesnius stiklainius, nes mūsų šeima valgi, o ir darbo su mažais daug daugiau…Kadangi druska dedasi pagal vandenį, turėtų pavykti bet kurios talpos stiklainuose…
Labas rytas, tikrai galima daryti didesniuose. Skanaus.
Laba diena, o kaip manot, ar gautusi rauginti agurkeliai su pirktu prieskoniu misiniu konservavimui. Svieziu lapu neturiu is kur gauti 🙁
Galima bandyti, aš nesu taip dariusi… Tik nedėčiau kalendros grūdelių gal. Česnakai ir krapai būtini 🙂
Sveiki,ka ne taip dariau?uzpyliau verdančiu vandeniu agurkus ir visi susiraukslejo,patizo
Sveiki, galiu tik spėti, kad agurkų rūšis netinkama :/ Man niekada taip nėr nutikę, Juk marinuojant agurkus jie kaitinami, ir lieka kieti…
Ar agurku issilaikymui / nesutizimui turi reiksmes agurku rusis (siltnaminiai ar laukiniai)? Planuoju pirkti agurkus turguje, tai nesuprasi, is kur jie…
Na, sunku pasakyt kas lemia nesutižimą, kartais kaltinama neteisinga druska ar netgi vanduo. Gaiu patarti tik vieną – pirkite šviesiausius agurkus iš močiučių, tamsiai žali kaip taisyklė būna šiltnaminiai ir auginti gausiai tręšiant.
arba užsiauginkite patys 😉
daug metų darau tokiu pat receptu agurkus , tik nupylus užvirinu tą patį vandenį ir atgal sypilu ant agurkų
Tai jūs gaminate tiesiog raugintus agurkus, aš irgi darau, O šio recepto esmė yra mirkymas stipriam sūryme, o paskui užpylimas vandeniu be jokių prieskonių 😉
Gaminau pagal šį receptą. Paragavau po kokių 4 savaičių, NUOSTABŪS!!!
Labai džiaugiuosi!
Smagu 🙂
Na rytoj ir as isbandysiu si receptas 🙂
Sėkmės 🙂
man kažkodėl vieną stiklainį ,,nušovė” 🙁
Labai gaila… Maniškiai kaip kareiviai stovi rūsy ir laukia žiemos 🙂
Na va, siandien ispylinesiu suryma, uzpylinesiu svariu verdanciu vandeniu. Tikiuosi neissaudys 🙂 Laikiau suryme nuo penktadienio popietes, manau per daug nebus, bent jau iruge bus ir gal neissaus.
M… Ilgokai laikėt, 3 dienas maksimum reiktų. Apžiūrėkit stiklainių turinį, jei nėra gleivių ar pelėsio kvapo – pilkit vandenį ir bandykit laikyt šalčiau, arba suvalgykit kuo anksčiau 🙂
Beja su 3 l vandens uzpyliau 10 stiklainiu po 700 ml
Labai ačiū už pastebėjimą, gamindama sekančią partiją irgi pamatuosiu ir įrašysiu į receptą, jei ir man atitiks proporcija 🙂
Bandau šitą receptą. Sūrymu užpyliau trečiadienio vakarą, ir dabar suku galvą, ar antrąsyk užpilti ir užsukti šiandien, ar laukti rytdienos vėlaus vakaro (tik tada būsiu laisva). Orai buvo vėsoki, agurkai tikriausiai neįrūgo. Jei šiandien užsuksiu, ar nebus taip, kad ten stiklainiuose vyks rūgimo procesas ir dangteliai nušaudys? Kokia Jūsų patirtis, kiek geriau laikyti iki užsukant esant tokiems orams?
Jurga, pauostykit ar paragaukit agurkus, aš tik taip nusprendžiu . Bet daugiau 3 dienų nelaikau niekad…
Kvapas tai malonus, reiks dar paragauti. Ot problema: ir kar perrūgtų nesinori, ir kad neiššaudytų baisu 🙂
🙂
Agirkeliai tikrai skanus, traskus, bet 0.5 kd druskos ziauriai daug. Kitais metais tikrai tiek nedesiu.
Miela Vilma, o jūs nenupylėte druskos tirpalo? Druska su agurkais būna tik pirmom dienom, po to užpilama vandeniu be jokių prieskonių juk.
Kumucia, viska dariau pagal recepta 😉 nors megstu ir suriai, ir astriai, bet tiek druskos man laaabaaai daug.
Labas vakaras, įtariu, kad neperskaitėte recepto iki galo :), juk druskos tirpalas nupilamas po kelių dienų ir užpilama vandeniu be jokių priedų. Jei palikote visą druską, žinoma, kad bus labai sūru…
Kartoju dar karta, viska dariau PAGAL RECEPTA 🙂 gal musu skoniai skirtingi ir jus megstate daug suriau nei as 😉
Miela Vilma, jei rašote, kad daaaaaug druskos, tai tik todėl, kad nenupylėte druskos tirpalo. O jei darėte pagal receptą – turėjote gauti itin švelnaus skonio agurkėlius. Jūs ne pirma, kuriai buvo neaiški receptūra, atsiprašau, jei nedetaliai aprašiau gamybą, bet tie, kurie suprato recepto esmę, siunčia laiškus su padėkom už gerą skonį, o ir aš jau kelintus metus mėgaujuosi labai skaniais ir tikrai nesūriais agurkais 🙂 Sėkmės virtuvės improvizacijose ir iki malonaus 🙂
Miela, Kumucia, jei rasau, kad viska dariau pagal recepta, tai reiskia, kad tirpalas buvo nupiltas, paskui uzpilta vandeniu be druskos. Pora mano pazystamu irgi dare pagal si recepta, druskos jiems taipogi buvo daug. Agurkeliai tikrai skanus, nesakau, kad ne, va vakar viriau agirkine sriubyte is jus, super 😉
as irgi dariau viska pagal recepta, pirma vandeni su druska ispyliau, antra karta uzpyliau tik svariu vandeniu, siandien paragavau – labai surus, per surus. Kita karta mazinsiu druskos kieki. Siaip tai traskus, geri.
Miela Dalia,
galiu tik pasikartoti – teisingos gamybos ir skonio reikalas…
Bandykite mažiau druskos dėti į tirpalą, tik tuomet agurkai per žiemą gali neišsilaikyti, manau. Vis tik konservanto turi būti pakankamai.
Sėkmės 🙂
Geras receptukas – daug metu valgom tokius. Tik pirmā kartā aš pilu šaltā šaltinio vandeni – 1l+1valgomas šaukštas su kaupu druskos. Kai po keliu dienu atsiranda putos, nupilu i puoda ir užvirinu, nugraibau putas. Verdanti supilu atgal ant agurku ir užsuku kitam katile „išvirtais” dangteliais ir apverčiu aukštyn kojom. Kelios paslaptys: jei po pirmo užpilimo lieka vandens, jo neišpilu, bet pasilieku dapilti kai jau verdu skysti, nes graibant putas nusigraibo ir dalis skysčio, kurio paprastai nebeužtenka kad agurkai būtu apsemti. Jei po pirmo užsukimo „nušove”, darau replay – darkartā nupilu, užverdu, nugraibau putas skysti, (dapilu druskos tirpalo, kad tikrai užtektu) užvirinu, supilu, užsuku. Jei dar kartā užputojo (labai retai taip gaunasi – arba slovikas buvo nešvariai išplautas arba labai karšta, agurkai perrūgsta), tada jau skubam suvalgyti, nes po trečio karto agurkai pasidaro minkšti.
Ačiū, kad pasidalinote! Nors receptas paprstas, sprendžiant iš komentaru ne visiems žinomas. O labai skanu!
Miela Raimonda,
ačiū, kad skaitote. Tik gaila, kad neperskaitėte atidžiai – receptas tikrai ne toks, kokiu konservuojate Jūs. Neįprastas tuo, kad agurkai palaikomi sūryme, o po to užpilami vandeniu be druskos.
Būtinai pabandykite kelis stiklainius šiuo būdu.
Sėkmės Jūsų virtuvėje.
Oi, tikrai neatkreipiau dėmesio :). Šituo receptu turbūt agurkėliai gaunasi kaip mažai rauginti… Mano receptu gaunasi tikri rauginti agurkai – pirmuose slovikuose esantys net burbuliuoja burnoj kartais :). Būtinai pamėginsiu šį receptą! Ačiū labai!
🙂
Sveikos. Aš darau taip pat su druska. Sudedu į 3 ltr. stiklainį agurkus, visus prieskonius, česnaką, įdedu 9 v. šaukštus (be kaupo) druskos, uždedu plastmasinį dangtelį ir palaikau iki 3 dienų. Stiklainį vis pavartau, kad ištirptų druska. Po 3 dienų agurkai būna parūgę normaliai ir pasiėmę kiek reikia druskos. Tada tą vandenį nupilu ir užpilu šaltu vandeniu, uždengiu geru plastmasiniu dangteliu ir pastatau (geriau kuo vėsiau), bet puikiai laikosi ir bet kur. Žiemą tai tikri rauginti agurkai, be jokio acto.
Ačiū, Danute, pabandysiu ir su šaltu vandeniu ir plastikiniu dangteliu. Saviškius konservuoju užsukamuose stiklainiuose, gaunasi neįrūgę, kaip vasarą truputį paraugti.
ačiū labai, žinojau, kad taip daryti, bet vis nenutaikydavau druskos, o čia konkrečiai. dėkui dar kartą. kai tik užsiauginsiu savo agurkėlius, tai jau nebeliks jie man be druskos stiklainiuose
🙂 Telieka palinkėti gero agurkų derliaus
Kažkas naujo…, nors konservuoju jau apie 35 metus… visokie „pagal močiučių” receptus… Turiu savo firmini, bet šitą būtinai išbandysiu… Šitas, kur palaikai 3 dienas ir tuo pačiu skysčiu užvirintu užpili – man nepasiteisino… Ačiū jaunoms šeimininkėms…NUOSTABU…
Miela Kvesta, pasidalinkite savo firminiu receptu?
Sakykite prašau, kur Jūs radote mano receptą? Gal galėtumėte nuorodą parašyti? Būčiau be galo dėkinga 🙂
Skanu, bet stiklainyje kartais agurkai atrodo gerai, o kai atidarai, kodėl tai kai kurie minkšti būna, reikia išmesti .Ką darau blogai?
Oi, Stasele, priežasčių gali būti labai daug – vandens kokybė, agurkų veislė, prieskoniai ar netgi bloga nuotaika gaminant 🙂
O, labai mielas patarimas. Agurkai, tiek švieži, tiek šviežiai parauginti, yra niekada neatsibostantis skanėstas. Ačiū, Vilija, šiemt bandysime ir mes pasiruošti žiemai. (y)
Mateli, nesupratau kokiai Vilijai dėkojate? 🙂
Tai, kuri man parodė kelią į čia. 😀
Nieko naujo senas zinomas receptas.
Tikiuosi atidžiai skaitėte, nes yra vienas didelis skirtumas su tuo seniai žinomu receptu 😉
Aciu, uz recepta, mano seimoje sie rauginti agurkeliai tikrai pasitvirtino, marinuotu daugiau nedarysiu, tikrai labai skanus, kieti, tik mano skoniui truputi per surus, bet tikrai liuksiski 🙂
Miela Vaida, bandykite šių metų agurkus su mažesniu druskos kiekiu, jei sūrumo per daug. Tik nežinia kaip laikysis…
Agurkai uzpilti surimu po kiek laiko susitraukia ir stiklainyje lieka vietos.Mes darome truputi kitaip-kibire uzpilame saltu surimu,palaikome 4-5dienas su prieskoniais,po to gerai nuplauname,dedame i stiklainius ir uzpilame saltu vandeniu.Toki recepta mums dave staroviere-sentike.Skonis fantastiskas,vanduo skaidrus,ir darbo mazai
Na, mano variante nereikia plauti kibiro 🙂 Žinoma, galima daryti ir taip, tik manieji agurkai nesusitraukia, naudoju savus agurkus, tik ką nuskintus, gal todėl?
Rašoma šviežiai raugtų agurkų 😉
Agurkai tikrai puikaus skonio, traškūs ir gražios išvaizdos.
Sakykite, gal kas parduodate?
Dariau, turit omeny parduoda konservus?
Receptas geras, panašų naudoju, tik čia neaišku: „Po tų kelių dienų skystį nupilu į kriauklę, agurkus užpilu vandeniu – arba verdančiu iš virdulio, arba labai šaltu. Tada jau stipriai užsuku dangtelius, verčiu aukštyn kojom iki pilno atvėsimo ir nešu rūsin.” Po kelių dienų stiklainis jau atvėsęs, jeigu agurkai užpilami labai šaltu vandeniu, kam juos laikyti iki pilno atvėsimo? Kažkas praleista, gal supilus vandenį reikia kaitinti stiklainius?
Miela Danute, kaip ir rašau, galima pilti verdančiu arba šaltu vandeniu, jei užpilu verdančiu – laukiu kol atvės, o jei šaltu – laukti nereikia 😉
As esu dariusi pagal si recepta,man nesigavo,gavosi labai neskanus minksti,teko ismest.o mano pazistama vienakart pavaisino agurkais buvau nustebusi skoniu,paklausiau recepto,ji man pasake toki pagal koki ta karta dariau ir supratau kodel toks skirtumas,visgi vanduo turi buti is sulinio,o ne is krano,(juoduotos druskos tikrai nenaudojau)
Tikrai taip, Virginija, svarbi ir vandens kokybė, ir druska, ir agurkų rūšis.
Vanduo turi būti geras, jei iš čiaupo švaresnis – tuomet iš čiaupo 🙂