Patikimiausias agurkų konservavimo būdas

DSC_0802

Daug metų eksperimentavusi, ragavusi ir stebėjusi konservuotų agurkų išgyvenimą rūsy, galiu tvirtai pasakyti, jog radau patį geriausią, greičiausią ir paprasčiausią receptą. Jokio marinato likučio puode, jokių sudėtingų skaičiavimo matų, viskas paprasta ir greita. Skoniu jie labiausiai primena pirktinius, gal todėl, kad naudojamas sausas prieskonių mišinys, babytės agurkai su šviežiais lapais visiškai kitokio skonio.  Šiuo receptu pagaminti agurkų konservai atlaikė net dvi žiemas, nekeisdami skoninių savybių. Taip taip, mažiname konservų su actu, bet nereiškia, kad jų nebegaminame. Kaipgi apsieiti be marinuotų agurkų žiemą?

Taigi, eiga ir proporcijos:

Jei agurkai pirktiniai, juos reikėtų bent kelioms valandoms užmerkti šaltame vandenyje. Jei ką tik skinti, imuosi stiklainių. Išplaunu juos karštame vandenyje su soda ir dedu ant orkaitės grotelių, jungiu 80C ir palieku kaisti 20min. Tuo metu užkaičiu puodą su vandeniu, kiekis priklauso nuo to kiek agurkų planuoju konservuoti, o kol kas kiekis ir nėra esmė. Iškaitintus stiklainius sudedu ant darbo stalo, palaukiu, kol pravės, ir į juos sandariai suštabeliuoju agurkus. Kai vanduo puode užverda, užpilu juo agurkus (būtinai iki pat stiklainio viršaus), lengvai užsuku dangtelius ir palieku atvėsti. Atvėsusį vandenį išpilu į talpą, kurioje galima paskaičiuoti tūrį, tam turiu puodą su litražo gradacija, bet laisvai galima naudoti trilitrį ar litrinį stiklainį. Būtent tokį kiekį šviežio vandens pilu į puodą, užkaitinu ir tuomet sudedu prieskonius, proporcija 1 litrui

3 šaukštai cukraus

1 šaukštas druskos

1 šaukštas prieskonių konservavimui mišinio

100 ml 9 proc. acto

Cukrui su druska ištirpus ir marinatui užvirus, išjungiu ugnį ir supilu actą. Kuo karštesniu marinatu užpilu agurkus, stiklainius užsuku ir verčiu žemyn dangteliais ant virtuvinio rankšluosčio. Kuo stipriau apkūtoju keliais pledais ar nebenešiojama pūkine striuke, kad kuo ilgiau laikytųsi šiluma. Atvėsusius stiklainius nešu į rūsį.

20 atsakymų į “Patikimiausias agurkų konservavimo būdas”

  1. Išbandžiau šį marinatą, bet mažuose stiklainiuose, kur agurkai buvo pjaustyti, skystis pasidarė drumzlinas, o dideliuose (agurkai nepjaustyti) skaidrus. Viską dariau vienu metu. Ar reiktų pervirti drumzliną skystį, ar palikti? Ačiū.

    1. Miela Lina, manau, kad skystis susidrumstė nuo pjaustytų agurkų sulčių. Esu gaminusi griežinėlius šiuo receptu, tokių reikalų nebuvo. Nemanau, kad dar vienas virinimas padės, marinatas jau su actu, o jo kaitinti nerekomenduojama. Ar labai daug padarėte tokių?

      1. Sveiki, patikrinau šiandien stiklainius, ogi visuose susidrumstęs skystis. Kol dar yra agurkų gal reiktų juos pabandyti marinuoti universaliu marinatu, o šiuos paliksiu kaip yra (apie 10 stiklainių).

      2. Pabandykite, žinoma. Baltumas tai ne pelėsis, o gal stovėdami lentynose ir nuskaidrės. Skanios žiemos 😉

  2. Sveiki,

    Man taip pat kaip ir Linai visuose stiklainiukuose susidrumste skystis:( . Galvojau,kad man vienai taip,bet pasirodo ne,na ziuresim kas bus toliau 🙂

    1. Miela Kristina, drumsčiasi ne dėl receptūros, dėl kitų faktorių. Jei labai gaila agurkų, pabandykite juos perplauti, iš naujo iškaitinti stiklainius ir labai gerai išplauti dangtelius, išvirti naują marinatą ir užpilti. Kartais tai išgelbėja.

  3. Miela Kūmucia,jeigu išvirčiau nauja marinatą,ar nesigautų agurkai perdaug sūrūs?

      1. na gal kelis stiklainiukus pabandysiu 🙂

  4. Man irgi susidrumste agurkai. Tik siuo budu konservuojant. Va ir ..patikimiausias budas” 🙂

    1. Na jau, Nijole, kiek kitų būdų išbandėt? 🙂 Drumsčiasi ne nuo receptūros, minėjau ne kartą, kad yra daug faktorių, lemiančių gerą konservų kokybę.

  5. Tai kurio būdu šiemet darėte „viens du” ar šiuo? Neapsisprendžiu ką ismeginti 😊

    1. Miela Egle, šie receptai konservantų kiekiu yra vienodi, skiriasi tik gamybos technologija. Viskas priklauso nuo to kiek turite laiko, viens-du greitesnis 😉

Parašykite komentarą