Gyvenimo grožis man tame, ko aš dar nežinau ir vieną dieną imu ir atrandu. Pastaruoju metu esu begaliniai lepinama, nes vėl turiu marias laiko savo pomėgiams, atsivėrė durys į tokias aukštumas, iš kurių jau galima pajausti skrydžio greitį. Bet šaukti „Pasauli, sustok, aš noriu išlipti” nė nekyla mintis. Na, apie emocijas kada nors, vėliau. Dabar noriu pasidalinti su jumis vienu smagiausių atradimų fermentacijos pasaulyje.
Buvau girdėjusi apie pušų spyglių arbatą, apie tai, kad spyglius mala ir miltelius naudoja tiek kulinarijoje, tiek sveikatinimui ar aromaterapijai. Tačiau kai perskaičiau, kad žiemą spygliai yra vertingiausi, o po to akis užkliuvo už recepto apie fermentuotą spyglių ir aviečių gėrimą, iškarto kilo mintis ką gaminsiu aš.
Raudonai nudažyti gėrimą įgaliojau spanguoles. Miške, šaltukui kandant žandus, prisirinkau pušų šakų ir ėmiausi gamybos. Ir dabar imbierinė ar burokėlių gira ilgam pamiršta mūsų namuose…
Girą ruošiu iš:
2 st pušų spyglių
1 st spanguolių uogų
4 vš medaus
Drungno vandens
Naudoju tik žaliąsias spyglių dalis, elementariai nukirpdama juos nuo šakos žirklėmis. Spyglius ir spanguoles suberiu į 5 litrų stiklainį, gerokai pamaigau šaukštu, kad uogos bent kiek įtrūktų ir gėrimą praturtintų rūgštele. Sudedu medų, stiklainį sklidinai pripilu vandens ir aprišu medžiagine skepetaite, gira turi kvėpuoti. Rūgimui svarbi šiluma, todėl stiklainį statau šiltoj vietoj ir kasdien su ilgu šaukštu vizituoju – išsuku ir vėl aprišu. Mano gira įrūgsta per kelias dienas, nelygu temperatūrai namuose, fermentacija gali trukti iki 7 dienų.
Kai jau stiklainio šonai pasidengia „šampaniniais” burbuliukais, girą nukošiu, supilstau į patogius naudojimui ir hermetiškai uždaromus butelius ir nešu į vėsią vietą.
Gira ypatingai kvapni, gaivinanti, rūgštelėjusi.
Jau trepsėdama laukiu pavasario ir sulos, klius ir jai spyglių ir uogų, o vasarą gersim gardumynus iš rūsio.
Užraugiau ir aš!
Labai fainas tinklaraštis, džiaugiuosi atradus ❤️
Miela Indre, ir aš labai džiaugiuosi 🙂
Neišrūgo man šita gira, 6tą dieną pasmirdo lengvai kakučiu 🙈
Gal sakau spanguolės stabdė rūgimą…
Na, su giros raugimu reikia susigyventi, daug bandyti, nes kiekvienuose namuose rūgimas vyksta skirtingai, esu apie tai rašiusi poste apie giros ir midaus gaminimo ypatumus.
Jei naudojote sveikas miškines spanguoles, jos stabdyti rūgimo negalėjo, veikiau atvirkščiai, jos turėjo smarkiai prisidėti prie fermentacijos proceso. Įtakos prastai fermentacijai galėjo turėti vandens ar medaus kokybė (ar jo trūkumas), indo, kuriame raugėte girą, švaros ir daugelio kitų aspektų.
Nesustokite, bandykite, visiems yra buvę fiasko 😉