Nuostabus laikas, šiemet dar ir jaukiai baltas. Mano mėgstamiausias dėl tylos, ramybės miške už lango, jei vasarą žaliuojančiame fone dūzgia vabalai, paukščiai, vaikai ir pasiklydę turistai, tai žiemą net ir kaimynų šuo, bevilkdamas eilinį kartą nutrauktą lenciūgą, renkasi lėkti ne per pusnis, o valytais takais. Atšokuoja tik voverė, jau daugelį metų besidalijanti su špokais inkilą. Vasarą špokų, žiemą – jos sandėlys.
Atrisnoja ir stirnos, mat visus kaimynus rudenį raginu obuolius krituolius vežti į vieną vietą miške, jie niekad neklausė kodėl, bet įsivaizduojate kiek kartų per žiemą aš jiems mintimis padėkoju už galimybę matyti bepuotaujančias stirnas? Ir ėdžias pastatome, šienu pavaišiname, tik vis rečiau gražuolės užsuka, mat šylant žiemoms, joms nebeverta eiti arčiau žmonių, maisto miške į valias. Kinta viskas, išskyrus metines šventes.
Mūsų Kūčių stalas kasmet pasipildo kokiu nors nauju patiekalu, kol turime griežtų stalo prižiūrėtojų, jokio gyvulinės kilmės produkto ant jo nebūna. Jei ir gaminu ką su majonezu ar kiaušiniais, tie patiekalai keliauja tik ant Kalėdų stalo.
Jei ir jūs esate tradicinio Kūčių stalo paisytojai, prašome – jums rinkinys įvairių, nesudėtingų ir tradicijų nepažeidžiančių receptų.
Grybai:
Marinuoti pievagrybiai – bet kuriuo metų laiku
Pievagrybiai su paprika (karštas patiekalas)
Karšta pievagrybių ir alyvuogių užkandėlė
Raugintos daržovės ir pievagrybiai – žiemos gaminiai
Žuvys:
Pakaitalas tradicinei silkei – marinuota skumbrė
Marinuota skumbrė su saldžiąja paprika, pievagrybiais ir karamelizuotais svogūnais
Silkė su burokėliais ir avinžirniais
Orkaitėje kepta dūminė skumbrė (karštas patiekalas)
Firminė silkutė su baklažanais
Salotos:
Salotos su keptais burokėliais
Gaivios šviežių daržovių salotos
Šviežių daržovių salotos su grikiais
Užpilas šviežių daržovių salotoms
Kuskuso salotos su daržovėmis ir pievagrybiais
Gėrimai:
Pušų spyglių ir spanguolių gira
Obuolių kompotas greitam vartojimui