Varškės desertą su vyšniomis esu ragavusi ne vienoje kavinėje, jei tik akis meniu aptikdavo šį tobulą (man) derinį, visada užsisakydavau ir… nesuvalgydavau. Po poros šaukštų apsaldavo širdis, man taip būna, jei suvalgau ką su cukrumi.
Ir kaip visad, nauja idėja man šauna ne iškarto. Pradžia buvo tokia: praėjusią žiemą labai norėjau vyšnių, kadangi parduotuvių šaldiklių dėžėse jų visad galima rasti, kas savaitę pirkdavau poką ir jomis gardindavau vandenį. Beje, atšildžius, lieka daug sulčių, kurios ne tik gardina, bet dar ir nudažo vandenį dailia raudona spalva. O jei dar gazuotas vanduo, tai tie raudoni burbuliukai…
O prieš kelias savaites, bedarant namų šaldiklio reviziją, aptikau vyšnių. Šaldytuve buvo varškės, grietinėlės, vaisių vazoje bananai. Ir tuomet jau viskas vyko greitai – plakiklis, degustacija ir supratimas, kad atradau tai, kas tinka man. Labai.
Dalinuosi idėja ir su jumis, įpyniau ir dar vieną naujai tausaus vartojimo seminare išgirstą idėją, ji verta grieko, tad paskaitykit.
2 porcijoms reikia:
200 ml plakamos grietinėlės (30-36%)
200 g varškės
1 banano (nebūtinai)
sezoninių uogų
Gamyba itin paprasta, grietinėlė plaku iki standumo, tuomet sudedu varškę ir plaku dar apie minutę, kad varškė irgi taptų kreminė. Gautą masę dedu į desertines taures ir gausiai apiberiu sezoninėmis uogomis. Puikiai tinka ir šaldytos uogos.
O bananu pirmą kartą šį desertą papildžiau, kai viena saldumynų mėgėja ragaudama desertą dailiai suraukė nosytę, jai labai trūko saldumo, tad sekantį kartą ją vaišinau desertu, gerai sunokusį bananą įsukdama į kremą. Valgė nebesiraukydama, tad manau, kad natūralaus banano saldumo užtenka. Bet jei nebijote cukrų – galite drąsiai saldinti pagal savo skonį.
O tas naujausias atradimas iš seminaro yra šaldytų bananų ir kondensuoto pieno ledai, tausaus vartojimo seminaro metu šefas patarė tyžtančius ar juoduojančius bananus supjaustyti griežinėliais ir laikyti juos šaldiklyje, o užsimanius ledų, sumalti juos su kondensuotu saldintu pienu. Man buvo per saldu, bet pasiskolinau šaldyto banano idėją šiam desertui. Svarbu juos sumalti maisto smulkintuvu, plakiklio, kuriuo plaku grietinėlę su varške neužtenka. Su šiuo papildu desertas dar ir tampa šaltas ir skoniu labai artimas ledams.