Agurkų konservavimo ypatumai

Šiandien norėčiau pasidalinti įžvalgomis apie agurkų rauginimą ir marinavimą. Dažnai sulaukiu klausimų apie tarą, vandenį, druską, pjaustymo būdus, pasterizavimą ir pan. tad surašysiu viską papunkčiui.

Agurkų rūšys – daržuose/šiltnamiuose ir prekybos taškuose dabar randame galybes veislių, išskirčiau tris rūšis: kauburėtieji, lygiažieviai ir salotiniai.

Pirmieji turi storą žievę ir daug kauburėlių ir labiausiai tinka ilgo proceso konservavimui, t.y. rauginimui.

Lygiažieviai yra švelnūs priliesti, neturi kauburėlių, dažniausiai yra tamsiai žalios spalvos. Dėl plonos žievės labiausiai tinkami marinavimui.

Salotiniai skirti šviežiam naudojimui, t.y. salotoms arba sausam/greito suvartojimo rauginimui.

Tara – dažniausiai naudojama stiklinė tara su užsukamais hermetiniais dangteliais. Kai kuriems raugintų agurkų būdams tinka ir tara su dengiamais plastikiniais dangteliais, dar vis matau įrašus apie agurkų rauginimą 5l plastikiniuose buteliuose ir jų laikymą šuliniuose, bet visgi tai po truputį nueina pamirštin.

Konservavime svarbi švara ir higiena, todėl tarą reikia tinkamai paruošti. Išplauti karštu vandeniu, galima stiklą nušveisti su valgomąja soda ir iškaitinti. Tai galima padaryti:

Įpilant į stiklainius verdančio vandens ir paliekant iki atvės

Orkaitėje ant grotelių 90C apie 15min.

Dedant ant virdulio kakleliu žemyn ir pakaitinant apie 5sek. nuo vandens užvirimo. Tai labai patogu, kai reikia kelių stiklainių.

Vanduo – Lietuvoje turime nuostabios kokybės vandenį net ir butų čiaupuose, žinoma, jei yra galimybė naudoti gręžinio vandenį, bus idealu.

Druska – po pandeminės druskos krizės parduotuvių lentynose nebeliko N metų įprastos akmeninės druskos pakuotės, bet atsirado galybė alternatyvių. Renkantis svarbu skaityti etiketę, joje ieškant pavadinimo „akmeninė druska”. Galima naudoti ir jūros druską, tik jos kaina kiek kandžiojasi.

Prieskoniai – rauginimui labai tinka švieži krapų žiedynai, česnakai, krienų ir vyšnių, juodųjų serbentų lapai, tačiau renkantis marinavimą be sterilizacijos ar nupylinėjimų, verčiau rinktis sausus prieskonių agurkų marinavimui mišinius, jų rasite visose parduotuvėse prieskonių skyriuje.

Pjaustymo būdai – esame įpratę gaminti nepjaustytus agurkus, nebent nupjauname galus, tačiau jeigu agurkus marinuojame juostomis, jas bus labai patogu naudoti sumuštinių, burgerių ruošimui, o ir garnyras puikus. Kiekvienais metais paruošiu bent 10 stiklainių su nedideliais kvadratėliais pjaustytais agurkai, tai nepamainomas būdas, kai reikia greitai paruošti naminę mišrainę r burokėlių salotas, nukoši ir beri į dubenį, super. Galima marinuoti ir griežinėliais pjaustytus agurkus, jei dar figūriniu peiliuku, bus dar ir gražu. Taip pat, marinuojat pjaustytus agurkus, nereikia ilgo kaitinimo, galima tiesiog užpilti verdančiu marinatu, stiklainius apversti ant rankšluosčio, gausiai apkūtoti dekiu ar sena pūkine striuke iki pilnai atvės.

Įkeliu kelias receptų nuorodas, kad būtų aiškiau:

Marinuotos obuolinės agurkų juostos

Agurkų gabaliukai saldžiarūgščiame marinate

Su ciberžole marinuoti agurkų griežinėliai

Agurkai žiemai aštriame pomidorų padaže

Marinuoti agurkai viens-du

Jomajo agurkėliai

Daugiau receptų rasite paieškos langelyje įrašę „agurkai”.

 

 

 

Parašykite komentarą