Kadaise košių virimo meno mane mokė bobutė, jos dėka moku išvirti (beveik) tobulai birias ar atvirkščiai – sukritusias, šutintas košes. Kiekviena kruopa turi savo specifiką, bet yra viena auksinė taisyklė, galiojanti visoms rūšims – kruopos verdamos vandeny ar piene santykiu 1 dalis kruopų ir 2 dalys skysčio.
Avižiniai dribsniai – greito paruošimo presuota aviža, užpylus verdančiu vandeniu vakare, ryte košės galima netgi nebevirti. Tačiau šalta košė man asmeniškai nelabai patinka, nes joje netirpsta sviestas.
Kaip virti avižinius dribsnius:
Nedidelį puodą statau ant viryklės, į puodą keliauja
1st dribsnių
2st vandens
0,5aš druskos
1aš cukraus (saldžiam variantui)
20-30g sviesto
Kaičiu pačią mažiausią ugnį ir laukiu, kol puodo turinys užvirs. Jokio maišymo! Tuomet dengiu dangtį, išjungiu ugnį ir palieku košę ramybėje 10-15min.
Tiekiu gilesnėje lėkštėje, saldaus skonio mėgėjams užpilu klevų ar granatų sirupo, galima pabarstyti ruduoju cukrumi. Man skaniausia tiesiog iš puodo, be jokių priedų.