Ši sriuba itin tinka pietų stalui žvarbią ar niūrią dieną. Pradžiuginsite ne tik skrandį, bet ir akims bus peno – ryškūs burokėliai džiugins kartu su saulės spalvos ciberžole. Naujiena ta, kad jautieną, dedamą į šią sriubą, kepinu kokosų aliejuje, tai suteikia nepakartojamo skoninio žavesio. Besiruošiant aprašyti sriubą, gaminau ją jau kelis kartus, vienas iš smagesnių atradimų buvo įberti lukštentų moliūgų sėklų į lėkštę tiekiant.
500 g jautienos šonkaulių
600 g burokų
500 g moliūgo
200 g pastarnoko
300 g svogūno
1 a.š. ciberžolės
1 a.š. mairūno
1 valg. š. druskos
4 valg. š. kokosų aliejaus
Šiai sriubai rinkintės ilguosius burokėlius ir muskatinius moliūgus.
Į 5 litrų puodą pilkite 3 litrus vandens. Burokėlius nulupkite, dėkite į puodą su vandeniu. Virkite apie 30 minučių. Tuo metu gilioje keptuvėje išlydykite kokosų aliejų ir jame iki auksinio atspalvio apkepkite jautienos šonkaulius ir sudėkite į verdantį puodą. Pasiruoškite kitas daržoves, jas nulupkite, svogūnus ir pastarnoką supjaustykite kubeliais, o moliūgą sutarkuokite stambia tarka. Ištraukite burokėlius, atvėsinkite ir taip pat stambiai sutarkuokite. Daržoves sudėkite į puodą, išmaišykite, jei sriuba atrodo per tiršta, įpilkite šiek tiek karšto (!) vandens. Virkite dar 15-20 minučių. Suberkite druską ir prieskonius, puodą uždenkite dangčiu, išjunkite kaitrą ir palikite sriubą bręsti 20-30 minučių.
Tiekite su rugine duona ir šaukštu grietinės. Galima pabarstyti šviežiais kalendrų ar petražolių lapeliais.
Arba įberti žiupsnį lukštentų moliūgų sėklų.