„Macnas” marinatas, ypatingas tuo, kad yra du viename variantas garnyrui prie šašlyko ar kitos ant žarijų keptos mėsos – pomidorų padažas ir marinuoti agurkai viename. Iš visų bandytų ingredientų derinių šis yra ryškiausio skonio ir greičiausiai paruošiamas. Puiku ir tai, kad galima sunaudoti ir didesnius, peraugusius agurkus.
Daugel metų tokiu būdu paruošti agurkai tapo ir kasdienio maisto pagardu, jie puikiai dera su virtomis ar keptomis šviežiomis dešrelėmis, maltiniais, kepsniais orkaitėje. Ir netgi paukštiena.
Sulaukiu daug klausimų dėl didelio konservantų kiekio. Tikrai taip, šiuo būdu marinuojant agurkus naudojami labai dideli kiekiai cukraus, druskos, acto, tačiau mažinant proporcijas, konservai nesilaikys iki žiemos. Norintiems sveikesnių produktų, siūlau rinktis fermentuotų, t.y. raugintų daržovių receptus.
Proporcijos sekančios:
5 kg agurkų
600 ml aštraus pomidorų padažo
1 stiklinė aliejaus (200 ml)
1 stiklinė cukraus (200 g)
2 stiklinės vandens
2 šaukštai druskos (60 g)
10-12 česnako skiltelių
1 stiklinė 9% acto (200 ml)
Pasiruošiu agurkus, mažesniems nupjaunu galiukus ir pjaustau griežinėliais, o storapilvius pjaunu perpus, išskobiu sėklas ir supjaustau stambesniais pusžiedžiais (panašiai kaip šiame recepte). Standžiai sudedu į švarius ir sausus 0,5 l stiklainius. Puode sumaišau ir pradedu kaitinti pomidorų padažą, aliejų, vandenį, cukrų ir druską.
Laukiu kol užvirs, tuomet suberiu smulkiai pjaustytus česnakus, supilu actą, palaukiu kol užvirs ir kuo karštesniu marinatu užpilu agurkus, užsuku iškaitintais dangteliais, verčiu dangteliu žemyn ir skubiai užkloju senais kailiniais ar storu pledu. Šiluma turi laikytis kuo ilgiau.
Atvėsusius stiklainius nešu į rūsį ir iškarto pradedu laukti žiemos 🙂
Šio kiekio marinato užtenka 7-8 0,5 l stiklainiams užpilti.
Tikrai ne 🙂
Dariau pagal si recepta,to marinato uzteko tik 4 stikl.po 0.5 litro,ir 5 stikl.pusei ,skonis gal ir nieko,matysim ziema,ta mase karsta labai taskosi ,noretusi kad butu skystesne
Miela Ilona, viskas priklauso nuo agurkų, jų auginimo sąlygų, pjaustymo būdo ir pan.
Miela Kotryna, tikiuosi skonis nenuvils, linkiu skanios žiemos 🙂