Labai džiaugiuosi naujomis pažintimis su Lietuvos ūkininkais, prieš kelis mėnesius atradau žmogų, gaminantį ruginius miltus iš herbicidais nepurkštų rugių. Tai didelė retenybė. Ir miltų skonis yra visiškai kitoks. Ką jau kalbėti apie duoną… Jei pamenate juodą duoną, kuri yra rūgšti, skalsi ir tikrai juoda – būtent tokia iš tokių miltų ir gaunasi.
Daug šeimininkių kepa duoną, bet mažai kuri gamina raugą. Noriu paneigti mitą, jog raugo gamyba yra labai didelio triūso reikalaujantis darbas. Tikrai ne. Reikia tik laiko, o raugas įrūgs pats.
Taigi, į gilų vidutinio dydžio indą dozuoju
4 šaukštus ruginių miltų ir užpilu
0,5 st. šilto vandens
Sumaišau šaukštu, nepilnai dengiu dangteliu ar lėkštute, svarbiausia, kad liktų oro tarpas. Po 2 dienų į tą pačią masę įmaišau dar 4 šaukštus ruginių miltų ir 0,5 stiklinės šilto vandens.
Po dar 2 dienų pauostau masę, jei jau jaučiasi rūgštus kvapas – raugas paruoštas. Jei dar ne – reikia tikrint kasdien, kol atsiras burbuliukai ir rūgštus aromatas. Jei iš karto nekepu duonos, raugą sandėliuoju šaldytuve sandariai uždarytame inde. Šaldytuve jis gali išgyventi iki mėnesio, bet tiek geriausia nelaukti, o naudoti raugą kuo dažniau.
Ištraukus iš šaldytuvo raugą palieku kambario temperatūroje ir po kelių valandų įmaišau kelis šaukštus šilto vandens. Jei raugas gyvas, jis iškarto pakvimpa malonia rūgštele.
Patarimas – raugas neatleis apgyvendinimo plastikiniame inde, naudokite tik keramiką ar stiklą.
Dviejų mėnesių raugas tikrai neišstovės.Duoną su tradiciniu raugu kepu 5 metus.Neatšviežinto raugo nerekomenduojama naudoti ilgiau nei 2 savaites.senovėj duoną kepęė 1 kartą savaitėje.Aš irgi taip darau ir niekada raugas nepaseno,nesupelijo ir neprarūgo.O pats raugo receptas tai tikrai geras.Tik nevisos šeimininkės turi kantrybės jį pasigaminti
Labą rytą, Ina. Ačiū už pastebėjimus. Raugas šaldytuve išgyvena pakankamai ilgai, 2 mėnesiai – mano asmeninis rekordas. Bet kaip ir rašote, stengiuosi kepti duoną dažniau.
Anksčiau kepdavome duoną ir miesto sąlygomis dujinėje ar elektrinėje orkaitėje ir dalindavomes draugiškai raugu. Kai aš nebeturėdavau raugo, tokiu pat būdu pasigamindavau pati. O , jeigu reikėdavo, kad greičiau pasigaminti , dar sutrindavau virtą bulvę. Ačiū jums už vis naujus receptus
Miela Liuda, labai įdomi mintis su bulve, tik galvoju – o ką ji duoda raugui?
O is saldytuvo isemus kaip atgaivinti rauga?palaikyti kambario temperaturoj ,ar reikia ko dar dadet?
Miela Rasa, papildžiau tekstą, ačiū už pastebėjimą 😉
Tačiau aš skaičiau visur, kad į atgaivinamą raugą reikia dėti ne tik vandens, bet ir miltų (50-čiai g raugo po 50 g miltų ir vandens), ir laukti, kol pakils. Nejaugi užtenka tik vandens ir nereikia kildinti?
Labą vakarą. Žiūrint ką turite omeny gaivinti – jei gaivinti, kad iškarto kepti duoną, tai tuomet miltų nereikia, jų dėsis į maišomą tešlą. Jei raugas ilgai stovi šaldytuve ir pradedate abejoti jo gyvumu, tuomet galima įmaišyti vandens ir truputį miltų, kelias dienas palaikyti šiltai ir vėl sandėliuoti. Aš to niekada nedarau, jei jau pauosčius raugas nebekvepia rūgštele, geriau užmaišau naują 😉
labas vakaras) labai noreciau pati iskepti duona) jauciuosi nejaukiai… tik nesijuokite… o ka toliau daryti su raugu)
ta prasme kaip kepti duonyte?) aciu)
Miela Svetlana, nėra juokingų klausimų 😉 Ruginės duonos receptą esu aprašiusi čia: https://kumutesvirtuve.lt/2016/05/19/namine-rugine-duona/
Raugo gamyba nėra sudėtinga, kai jau išmoksti, o kol mokysitės, išsikepkite labai paprastos duonos, receptas čia: https://kumutesvirtuve.lt/2016/07/27/greitoji-kvietine-duona/
Skanaus 🙂
Sveiki,
O kur nusipirkti tokių miltų (be herbicidų ir kt. chemijos)? Kokio rūpumo naudoti miltus raugui pasigaminti ir duonai?
Perku iš Šlyninkų malūnininko, rupumas priklauso nuo to, kokios duonos norite, bet ruginių aukščiausios rūšies ar ekstra klasės ir nesu mačiusi 🙂
Sveiki, o raugas turi gautis tirstas? Jis man skystas gavosi labai