Rajos sparno žuvienė

rajos-zuviene

Taip taip, nieko nesupainiojau. Vieną žiemos sekmadienį žuvies turguje laukiau eilėje, planavau pirkti menkės ir gaminti spec. užsakymą – žuvienę su grietinėle. Vienoje iš dėžių su žuvimi pastebėjau labai didelį žuvies šmotą, pradžioje net pamaniau, kad tai šalimais esančio mėsos pardavėjo dėžė. Nurašiau vaizdą ir žiemiškai aprasojusiems akiniams, tačiau atėjus mano eilei, smalsumas nugalėjo ir pardavėjos paklausiau kas gi tai. Atsakymas suglumino. “Tai rajos sparnas”- išdidžiai tarė pardavėja ir aš, žinoma, nusipirkau pusę to sparno. Grįžusi namo puoliau virti žuvienę, bet labai knietėjo sužinoti ar kas nors jau yra parašęs apie sparnų gamybą. Radau tik kelis troškintos rajos receptus, labiau įdomu buvo tai, kad raja, kaip ir ryklys, yra kremzlinis gyvūnas, ir iš tiesų, bevalgant žuvienę ar keptą orkaitėje (netrukus aprašysiu ir tai), neradome nė vieno kaulo. Tai tiesiog puikus sprendimas tiems, kurie bijo valgyti žuvį dėl kada nors kur nors gerklėje įstrigusios ašakos. Be viso to tiesiog pa-ke-rė-jo skonis…

Rajos sparnais prekiauja žuvų turgūs tik žiemos sezonu. Sakė pardavėja. O aš jau audžiu mintį, kad nuo vasaros gėrybių atsilaisvinusias šaldiklio lentynas žiemos gale užgrūsiu rajos sparnais :)

Ši žuvienė yra labai soti, nes tai viena riebiausių man žinomų sriubų. Žiemiška, soti, šildanti… 

6-8 porcijoms reikės:

1kg jūrinės žuvies (šiuo atveju 1kg rajos sparno)

1 saliero gumbo (apie 600-700g)

2 vidutinių morkų

4 vidutinių bulvių

1 didelio svogūno

500ml riebios grietinėlės

1vš druskos

1aš maltų kmynų

5l puode užverdu 2,5l vandens. Žuvį pjaustau stambiais gabalais ir sudedu į vandenį. Ten pat dedu ir nuluptą, bet nepjaustytą svogūną. Verdu apie 20-30min. Tuo metu nulupu/nuskutu daržoves ir supjaustau vidutinio dydžio kubeliais.

Žuvį ir svogūną nukošiu ir palieku atvėsti, o likusį sultinį grąžinu ant ugnies. Į jį su 10min. intervalu dedu salierą, tuomet morkas, tuomet bulves. Tuo tarpu atskiriu žuvį nuo kaulų (jei tokių yra) ir pasmulkinu iki vieno kąsnio gabaliukų. Smulkiai supjaustau virtą svogūną.

Žuvį sudedu į sultinį, lukteliu 10-12min., sudedu svogūną, druską, kmynus. Paverdu dar apie 5min., supilu grietinėlę ir laukiu, kol ji pradės kilti. Iškarto išjungiu ugnį, puodą dengiu dangčiu ir palieku bręsti apie 15-20min.

Tiekiu su kvietine duona. Vienas iš šios sriubos mėgėjų dar prašo ir gabaliuko sviesto joje.

Galima pabarstyti šaldytais krapais ar kalendra.

Citata

2 Komentaras (+add yours?)

  1. Rasa
    Sau 19, 2017 @ 07:23:52

    Rašote, kad reikia 1 kg jūrinės žuvies….o tai rajos sparnas ir yra ta jūrinė žuvis?? Susipainiojau

    Atsakyti

    • Kūmucia
      Sau 19, 2017 @ 15:46:48

      Taip :) Raja yra jūrinė žuvis, vienas jos sparnas sveria apie 3-4kg, todėl aprašytam kiekiui žuvienės reikėtų atsipjauti tiek, kad būtų apie 1kg mėsos.

      Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Prisijunk ir tu!

Kategorijos