Taip taip, nieko nesupainiojau. Vieną žiemos sekmadienį žuvies turguje laukiau eilėje, planavau pirkti menkę ir gaminti spec. užsakymą – žuvienę su grietinėle. Vienoje iš dėžių su žuvimi pastebėjau labai didelį žuvies šmotą, pradžioje net pamaniau, kad tai šalimais esančio mėsos pardavėjo dėžė. Nurašiau vaizdą žiemiškai aprasojusiems akiniams, tačiau atėjus mano eilei, smalsumas nugalėjo ir pardavėjos paklausiau kas gi tai. Atsakymas suglumino. „Tai rajos sparnas”- išdidžiai tarė pardavėja ir aš, žinoma, jį nupirkau.
Grįžusi namo puoliau virti žuvienę, bet labai knietėjo sužinoti ar kas nors jau yra parašęs apie sparnų gamybą. Radau tik kelis troškintos rajos receptus, labiau įdomu buvo tai, kad raja, kaip ir ryklys, yra kremzlinis gyvūnas, ir iš tiesų, bevalgant žuvienę ar keptą orkaitėje (netrukus aprašysiu ir tai), neradome nė vieno kaulo. Tai tiesiog puikus sprendimas tiems, kurie bijo valgyti žuvį dėl kada nors gerklose įstrigusios ašakos.
Bet visgi labiausiai pa-ke-rė-jo skonis…
Rajos sparnais prekiauja žuvų turgūs tik šaltuoju sezonu ( tuo įsitikinau jau ne pirmus metus). Tad nuo vasaros gėrybių atsilaisvinusias šaldiklio lentynas žiemą dažniausiai užpildau būtent jais.
Ši žuvienė yra labai soti, nes tai viena riebiausių man žinomų sriubų. Žiemiška, soti, šildanti…
6-8 porcijoms reikės:
1 kg rajos sparno
1 saliero gumbo (apie 600-700 g)
2 vidutinių morkų
4 vidutinių bulvių
1 didelio svogūno
500 ml riebios grietinėlės
1 vš druskos
1 aš maltų kmynų
5l puode užverdu 2,5l vandens. Žuvį pjaustau stambiais gabalais ir sudedu į vandenį. Ten pat dedu ir nuluptą, bet nepjaustytą svogūną. Verdu apie 20-30 min. Tuo metu nulupu/nuskutu daržoves ir supjaustau vidutinio dydžio kubeliais.
Žuvį ir svogūną nukošiu ir palieku atvėsti, o likusį sultinį grąžinu ant ugnies. Į jį su 10 min. intervalu dedu salierą, tuomet morkas, tuomet bulves. Rajos mėsą su visomis kremzlėmis pasmulkinu iki vieno kąsnio gabaliukų. Smulkiai supjaustau virtą svogūną.
Žuvį sudedu į sultinį, lukteliu 10-12 min., į puodą grąžinu svogūną, beriu druską, kmynus. Paverdu dar apie 5 min., supilu grietinėlę ir laukiu, kol ji pradės kilti. Iškarto išjungiu ugnį, puodą dengiu dangčiu ir palieku bręsti apie 15-20 min.
Tiekiu su kvietine duona. Vienas iš šios sriubos mėgėjų dar prašo ir gabaliuko sviesto joje.
Galima pabarstyti šaldytais krapais ar kalendra.
Rašote, kad reikia 1 kg jūrinės žuvies….o tai rajos sparnas ir yra ta jūrinė žuvis?? Susipainiojau
Taip 🙂 Raja yra jūrinė žuvis, vienas jos sparnas sveria apie 3-4kg, todėl aprašytam kiekiui žuvienės reikėtų atsipjauti tiek, kad būtų apie 1kg mėsos.